ANWB tolpas, open the gates!

Home / de camper / ANWB tolpas, open the gates!

Fransozen die links en rechts bij de tolpoorten  voorbij suizen en door de poorten heen vliegen alsof ze er niet eens zitten,  maar nu geen ellenlange rijen meer voor de Franse tolpoorten, althans dat is het idee. 

ANWB tolpas

Probeer eens de zogenoemde tolpas van de ANWB! In een zin, hiermee kan je gelijk doorrijden bij de péage, het voertuig plus eventuele aanhanger wordt herkend en het verschuldigde bedrag wordt automatisch van, de aan deze tolpas gekoppelde, bankrekening afgeschreven.

De tolpas kon je al in Frankrijk bestellen en nu bied de ANWB deze service dus ook aan.

Je kunt bij een ANWB winkel de badge kopen en hier dan ook direct laten activeren. De badge kost voor ANWB leden €7,50 en voor de niet leden €11,00 en overige kosten bestaan uit de maandelijkse kosten voor het gebruik a €1,60. Het grote voordeel is dat je de badge kan activeren en deactiveren. Dus wanneer je naar Frankrijk vertrekt activeer je de badge en bij thuiskomst deactiveer je deze, hiermee zijn deze kosten dus zelf te beheersen!

Bij de tolpoorten in Frankrijk rijd je met de badge nu direct door de T-poortjes, te herkennen aan de oranje ‘T’.

Met minimaal vier meter afstand op je voorganger en een snelheid van 30 km/u of lager rijd je erdoor. Het kastje laat een piep horen en het stoplicht springt op groen.  De detectiepoorten herkennen ook campers, caravans en overige aanhangers en gaan mee in de tolberekening.

Hoe weet ik welke poort ik moet hebben?  

Dit is te herkennen aan de  grote oranje t boven de poortjes. Er zijn 3 soorten zones: 

  1.  Mixed zone: hier wordt contante betaling, betaling per creditcard en in geval van oranje t ook de badge geaccepteerd (langere wachttijden).
  2.  Reserved zones: (met oranje t) hier kan alles doorheen, ook hoge en grote trucks. Geschikt voor voertuigen hoger dan 2 meter.
  3.  Reserved zone: (Réservé) met een hoogtebeperking van max. 2 meter. Snelle doorgang met tolbadge, vaak aan de linkerkant van de tolstations te vinden, uitsluitend voor voertuigen uit klasse 1 (max. 3500 kg).

Voordelen van de ANWB tol badge

Gebruik van de ANWB bied meerdere voordelen, zo is de badge in heel Frankrijk geldig, bespaart tijd, geen contant geld of credit card nodig én bied het ook de mogelijkheid af te rekenen bij ruim 300 parkeerterreinen én garages in Frankrijk.

In de praktijk

Zodra de badge op uw naam is gezet (dit kan alleen in een ANWB winkel) en geactiveerd is, moet deze worden aangebracht op uw voorruit achter de achteruitkijkspiegel. Vanaf dat moment kiest u voortaan de rijstroken voor automatische tolheffing aangeduid met oranje “T” . Rij in deze rijstrook rustig (max 30 km/h) en hou ongeveer 4 meter afstand van het voertuig voor u. Het pasje laat een pieptoon horen, het licht springt op groen: u kunt doorrijden! De geldende toltarieven plus eventuele parkeerkosten worden automatisch afgeschreven.